Popis:
kvalitní rýži (nejlépe basmati) důkladně propereme a pak namočíme na 3 hodiny do vlažné vody.
Po namočení (rýže poněkud nabobtná)ji znovu propláchneme a ve dvojnásobném množství dobře osolené vody přivedeme k varu, aby rýže ještě více nabobtnala a na povrchu změkla (nikoli však úplně). Pak rýži zcedíme, necháme okapat a vložíme ji do hrnce dobře vymaštěného jedlým olejem (olivový se moc nehodí)nebo máslem. Na povrch můžeme nalít trochu ve vodě spařeného šafránu, ale jen s minimem vody! dále na velmi mírném plameni necháme rýži dojít cca 30 až 40 min. Voda vsáklá do rýže při předchozím varu dokonale vsákne a rýže zůstane sypká. Ve spodní části se může vytvořit tenká krusta mírně spečené rýže, která zesklovatí či mírně zhnědne a tak je některými pokládána za zvláštní pochoutku. Nesmí se však připálit! Šafrán na povrchu je spíš jen pro barvu a na ozdobu.
Rýži lze podávat jako přílohu, nebo ji při poslední fázi smíchat s masem, zeleninou, prostě čímkoli. Jen je dobré nechat čistou rýži jak na povrchu, tak zejména na dně nádoby. Čistá rýže se připaluje mnohem méně než např. maso.
|