Ingredience:
Poměr surovin:
55 % vařené kližnaté masné suroviny,
30 % kližného vývaru,
15 % zeleniny (popřípadě česnek, okurky a cibuli)
Koření na 10 kg huspeniny:
10g celého pepře,
10g celého nového koření,
4g bobkového listu,
5g tymiánu,
600 g 8% octa,
120 g soli.
|
Popis:
Na přípravu huspeniny použijeme vepřových nožiček,
oušek, kolínek, kůže a ocásků. Kolínka, nožičky, ouška,
ocásky a kůžičky stažené z hřbetního sádla očistíme,
opálíme zbytky štětin, dobře opereme a dáme vařit. Po
povaření vodu slijeme, suroviny znovu opereme, načež je
vaříme na mírném ohni úplně do měkka.
Současně v plátěném sáčku vaříme celé koření. Uvařené
suroviny z vývaru vyjmeme, pečlivě je vykostíme a
nakrájíme na 3cm kostky. Vývar přecedíme, vylijeme zpět do nádoby a uvedeme znovu do varu. Do vařícího vývaru přidáme krájenou zeleninu (mrkev, celer, petržel), ocet,
sůl a nakrájené vykostěné masné suroviny. Po provaření
přidáme krájené kyselé okurky a krájenou syrovou cibuli a česnek.
Jakmile přejde var, hotovou huspeninu rozlijeme do
vhodných nádob a necháme vychladnout.
Dobrou chuť.
|