Ingredience:
Korpus:
hladká mouka 170 g
cukr krupice 170 g
změklý tuk 170 g
vejce 3 ks
prášek do pečiva 1,5 lžičky
kakaový prášek 2 rovné lžíce
horká voda 2 lžíce
Náplň:
smetana ke šlehání 5 dl
moučkový cukr 2 lžíce
vanilinový cukr 1 lžička
Pařížská šlehačka:
smetana ke šlehání 2,5 dl
cukr krupice 2 lžíce
kakaový prášek 2,5 lžíce
Na ozdobu:
čokoládové hobliny
|
Popis:
Rozkrájený změklý tuk, vejce, cukr, prosátou mouku s práškem do pečiva vložíme do mísy a šleháme 1 – 2 minuty elektrickým šlehačem na hladké těsto.
Prosátý kakaový prášek smícháme s 2 lžícemi horké vody, necháme vychladnout a pak vešleháme do těsta.
Dortovou formu (průměr 20 – 22 cm) vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto rozetřeme do formy a povrch rovnoměrně uhladíme. Formu vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C a pečeme přibližně 30 minut (zkusíme špejlí, zda se těsto nelepí).
Do smetany smícháme krupicový cukr a prosátý kakaový prášek. Směs za stálého míchání svaříme, odstavíme z ohně a za častého míchání necháme vychladnout. Pak hmotu uložíme na 12 hodin do chladničky a před použitím ji vyšleháme.
Korpus podélně rozkrojíme na dva pláty. Smetanu ušleháme s oběma cukry. Třetinou bílé šlehačky potřeme spodní část korpusu a zakryjeme ho druhou částí. Zbylou bílou šlehačkou ozdobíme vršek a strany dortu.
Pařížskou šlehačku ušleháme do husta, ozdobíme jí též vršek a strany dortu a posypeme čokoládou.
|