Popis:
Příprava zelí:
Zelí scedíme podlijeme vodou, přidáme 1 – 2 lžičky kmínu, 3 lžičky cukru, mírně osolíme a necháme dusit 30 min. Pokrájíme nadrobno cibuli přidáme 3 lžíce oleje a opražíme do skla. Přidáme do zelí a nastrouháme jeden střední brambor. Necháme zelí dusit dalších 10 – 15 minut.
Příprava halušek:
1.Do většího hrnce nalijeme asi 3 l vody, vodu osolíme 1 – 1,5 lžíce soli a necháme vařit.
2.Nastrouháme 6 – 8 oloupaných brambor ( stejně jako na bramborák ), přidáme 1 – 2 vejce, 400 – 450 dkg polohrubé mouky, 2 lžičky soli. Vytvoříme tužší těsto. Do vřící vody pomocí cedníku na halušky ( větší oka ) protlačujeme halušky. Vaříme 5 – 7 minut.
3.Nakrájíme na kostičky špek ( doporučuji prorostlý ) a necháme osmažit na pánvičce ( škvarky ).
Zcezené halušky smícháme se zelím a polijeme škvarkami.
|