Popis:
Tzatziky:
Nastrouháme okurek a důkladně vymačkáme šťávu, jogurt rozšleháme s olejem, citronovou šťávou a kořením a promícháme s okurkem. Dle chuti lze přidat česnek (1 stroužek). Dáme vychladit.(Koření lze připravit i zvlášť , ale to z obchodu je zvlášť v zimě voňavější)
Gyros:
Maso naložíme do oleje a koření na plátky. Na pánvi uděláme plátky na přírodno. Až je maso hotové nakrájíme na proužky (simulace klasické výroby) a uchováme v teple.
Pita:
Z ingrediencí vypracujeme těsto, musí být tužší, proto vodu přidáváme pomalu. Necháme pod miskou asi 30 minut odpočinout. Těsto pak rozdělíme a vytvarujeme koule, které rozválíme asi na 2mm placky. Pečeme na suché plotně asi 10 minut.
Na pitu natřeme Tzatziky, dáme maso, nakrájené rajčata, cibuli na jemno, dobré jsou i okurky na tenká kolečka (dále dle chuti) a zamotáme.(V Řecku do toho cpou i hranolky, ale...?)
Pozn: Dlouho jsme hledali ten správný způsob přípravy. Byli jsme na Rhodosu a tohle je ono.
|