| Počítej Kalorie | Zbrojní průkaz | FormOffice | Formuláře na PC | Hromadné emaily | Domácí účto | Formuláře ZDARMA | EET Účtenky | Recepty doma | Omalovánky | Rybář | DWN.cz | Snadné hubnutí | Pletení | Email šablony |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Gruzínský medovník


Doba přípravy:02:30
Počet porcí:12
Autor:
Přidáno/změněno:15.7.2015

Ingredience:

3 vejce
300g cukru krupice
1 hera
3 lžíce tmavého medu
1 lžička jedlé sody
400g hladké mouky typu 00 extra
1 plechovka lslzeného kondenzovaného mléka (Salka)
300g másla

Popis:

Připravte vodní lázeň. Do kastrolu nalijte vodu a postavte na něj větší ohnivzdornou misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přiveďte k varu. Do misky vložte heru a nechte ji pomalu rozpustit. Potom do ní rozklepněte vejce a postupně přidejte med, cukr, mouku i jedlou sodu. Troubu předehřejte na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů.
Směs v misce míchejte vařečkou přibližně deset minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu (nebo použijte ruční nebo ponorný šlehač s hnětacími metlami). Těsto rozdělte na 6 stejných dílů.
Na plech dejte papír na pečení a obkreslete na něj talíř nebo dortovou formu. Do kruhu pak gumovou stěrkou rozetřete v co nejtenčí vrstvě těsto, kružnici by mělo asi o 1 cm přesahovat. Placku pečte do zlatova 7-10 minut a totéž proveďte i s ostatními.
Upečené placky okrájejte. Na každou položte talíř a nožem odřízněte přesahující okraj. Dá se použít i nastavitelná dortová forma nebo obyčejná forma s odnímatelným dnem.
Vyrobte krém a posypku: máslo a mléko ušlehejte pomocí ručního nebo elektrického šlehače dohlídka – trvá to cca 10 minut. Nakonec připravte posypku z odkrájeného těsta – vložte je do mísy a prsty najemno rozdrobte.
Sestavte dort. Pomocí kulatého nože rozetřete krém na první plát. Přiklopte další plackou, kterou opět namažte máslovým krémem. Opakujte tak dlouho, dokud vám nedojdou nerovníkové pláty. Na závěr potřete celý dort včetně boků krémem a poprašte připravenou posypkou.


Jít na recept Gruzínský medovník >>