Popis:
Holandská omáčka:
1)Přepustíme máslo. Jedna varianta spočívá v rozpuštění másla při střední teplotě do doby, než se na povrchu utvoří pěna, kterou sebereme lžící. Nádobu s máslem sundáme ze sporáku a mícháme do doby až je máslo vlažné.
Při druhém způsobu máslo rozpustíme na velmi mírném ohni, sebereme čistý tuk a zbytek zužitkujeme pro jiný účel.
2)V malé těžké pánvi (lépe udržuje stálou teplotu), nebo rendlíku, šleháme žloutky s vývarem, mírně osolíme a okořeníme bílým pepřem a šleháme do řádného vyšlehání pěny, které se projeví výrazně světlejší změnou barvy.
3)Nádobu vložíme nad horkou vodní lázeň, zkušenější mohou šlehat přímo na plotně. Šleháme asi 3 minuty, nebo do doby, až je směs po vytažení metličky pevná a na jejím povrchu se vytváří po dobu 5 vteřin vlnky.
4)Vezmeme rendlík (z tepla) a za stálého promíchávání přiléváme teplé přepuštěné máslo, až docílíme hustoty omáčky. Případné nečistoty z másla necháme na dně nádoby.
5)Vmícháme citrónovou šťávu, případně dochutíme solí a pepřem. Konzistence holandské omáčky by měla být dostatečně jemná a samovolně stékat ze lžíce. Pokud je omáčka hustá, přidejte trochu vody, vývaru, nebo citrónové šťávy.
Pečená kaše:
Bramborovou kaši uděláme běžným způsobem,jen malinko řidší a velmi jemnou-hebkou.Poté vmícháme sníh a dáme péci při normální teplotě 180st. na 15-20min dokud se nevytvoří zlatavá kůrčička.
Steaky z lososa:
lososa stačí jemně zakápnout citrónem a osolit,poté ugrilujeme nebo pozvolna upečeme na pánvi s olivovým olejem
|