Ingredience:
těsto (8 koláčů):
mouka hladká 500g
mouka polohrubá 500g
cukr krystal 150 g
vejce celé 1 ks
žloutek 3 ks
sůl 1 kávová lžička
majonéza (základní) 1 velká lžíce
mléko 0,5 l
citronová kůra z jednoho citronu.
náplně.
maková (suroviny na 10 ks frgálů)
mák 1 kg
voda 1,50 l
curk krystal 500 g
vanilkový cukr 2 ks
krupice hrubá 0,10 l
citronová kůra z 1 ks citrónu
rumová příchuť nebo rum přiměřeně
tvarohová (suroviny na 7 - 8 ks frgálů)
tvaroh 1 kg
žloutek 4 ks
bílek 7 ks
cukr mletý 100 g
rozinky 1/2 balíčku
citronová kůra z 1 ks citrónu
vanilkový cukr 2 ks
mléko 0,10 l
cukr kripice 200 g
hrušková (suroviny na 20 ks frgálů)
sušené hrušky 1,5 kg
sušená jablka 0.5 kg
hladká mouka 500 g
voda 1 litr (i více)
skořice mletá 3 lžíce
hřebíček celý (mletý) 10 ks (lžička)
muškátový květ ( mletý) 3 ks (lžíce)
cukr krystal 750 g
vanilkový cukr 2 ks
citronová kůra z 1 ks citrónu
rumová příchuť (rum) 1 lžíce (0,10 l)
posýpka
máslo,
hladká mouka
cukr moučka
|
Popis:
Těsto:
Do mísy dáme mouku, rozmícháme sůl, na vytvořený důlek vlijeme ohřáté mléko, přidáme cukr, kvasnice. Až kvasnice vyplavou na povrch, pomalu mícháme a přidáváme postupně vajíčka, olej, majonézu a citronovou kůru. Dobře promícháme a dáme kynout. Když těsto kyne promícháme a dáme opět kynout, pak znovu promícháme tak až se dělají bubliny. Těsto takto propracované dáme znovu kynout. Až je těsto nakynuté, odvážíme 250g kousky a z nich uhněteme bochánky a znovu necháme kynout. Bochánky přikryjeme ubrusem. Nutné je teplo v místnosti, kvůli kynutí. Nevětrat, bez průvanu. Až bochánky vykynou, těsto vyvalujeme malým válkem do kulatého tvaru silného asi 3 milimetry a klademe na plechy. Znovu necháme kynout. Na dobře vykynuté těsto klademe pomazánku (makovou, tvarohovou, hruškovou). Na povrch pomazánky sypeme posýpku. Před vložením do trouby pomastíme kraje máslem. Takto pěkně nakynuté, pomazané a posypané koláče pečeme do růžova v troubě. (V konvektomatu na 190° C zhruba 5 minut a nebo nastavit na více minut, ale koláče hlídat.) Z trouby vytažené frgály potíráme mlékem. Po vychladnutí pokapeme ochuceným roztopeným cukrovým máslem (Ramou).
Maková náplň.
Pomeleme mák. Mák vaříme za stálého míchání 5 až 10 minut v 1,5 l vody. Při vaření přidáváme cukr krystal, vanilkový cukr, hrubou krupici až je hustější a hladký. Po vychladnutí přidáváme citronovou kůru a rum nebo rumovou příchuť. Mažeme 1/2 vrstvu na těsto.
Tvarohová náplň.
Tvaroh (tuhý) rozmícháme se žloutky, mletým cukrem, rozinkami, citrónovou kůrou, vanilkovým cukrem a je-li tvaroh moc tuhý přidáme mléko. Z bílků ušleháme sníh spolu s cukrem do silného zhoustnutí. Vše smícháme dohromady a mažeme na těsto v 1/2 cm vrstvě.
Hrušková náplň.
Sušené hrušky a jablka dáme společně vařit. Uvařené a vychladlé odstopkujeme a vyočkujeme. Důkladně umeleme na kaši. Mouku za stálého míchání na sucho upražíme do slabě růžova. Takto připravenou jíšku zalijeme 1 l (i více) vody a vaříme tak, aby byla omáčka hladká a bez hrudek. Pak vše smícháme a dochutíme kořením (skořice, hřebíček, muškátový květ), cukrem, citronovou kůrou, vanilkovým cukrem a rumovou příchutí (rumem). Mažeme na těsto v 1/2 cm vrstvě.
|