Ingredience:
fazolové lusky(čerstvé, mražené,nebo zavařené) 700 - 1000g
cibule - 3 velké
brambory - 500 - 750 g
vepřová plec - 750 g
smetana 33% - 0,25 l
mléko - 0,2 - 0,5 l
tuk nebo olej - dle potřeby
hladká mouka
sůl
paprika mletá sladká
|
Popis:
Ve větším hrnci rozpustíme tuk a na něm do růžova osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku do růžova. Očištěné a nakrájené na 3 - 4 cm kousky fazolové lusky nasypeme na vzpěněnou cibulku a přidáme brambory nakrájené na menší kousky ( pokud používáme sterilované fazolky přilejeme i nálev ).
Poté zalijeme vodou a 25 - 35 minut dusíme na mírném plameni, až jsou fazolky i brambory měkké. Smícháme smetanu s mlékem a 1 - 2 lžíceni hladké mouky pro zahuštění a za stálého míchání přilejeme do hrnce, můžeme přisolit. Necháme dojít k varu, ale dáme pozor, aby omáčka neprošla varem, smetana by se zdrcla.
Do druhého kastrolu dáme rozehřát tuk a na něm vzpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, poté co cibule zesklovatí přidáme na kostky nakrájené vepřové maso a necháme ho pustit šťávu.
Osolíme a přidáme mletou sladkou papriku ( té můžeme dát více, pro pěknou barvu ) a podlijeme vodou, poté pod pokličkou za občasného podlévání dusíme až je maso měkké.
Podáváme do hlubokého talíře - dáme maso se šťávou ( 2 - 5 lžic ) a zalijeme fazolovou omáčkou. Podáváme chléb nebo bílé pečivo.
Kalorické, ale velice chutné. Přeji dobrou chuť.
|