| Počítej Kalorie | FormOffice | EET Účtenky | Hromadné emaily | Email šablony | DWN.cz | Formuláře ZDARMA | Snadné hubnutí | Formuláře na PC | Zbrojní průkaz | Recepty doma | Pletení | Domácí účto | Omalovánky | Rybář |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Drážďanská Vánoční štola


Doba přípravy:03:30
Počet porcí:1
Autor:
Přidáno/změněno:9.6.2009

Ingredience:

550 gr polohr. mouky
50 gr drozdi
1/4l mléka
100 gr moučk. cukru
200 gr másla
strouhaná kůra z 1 citronu
muškat. kvet
6 gr soli
100 gr rozinek
100 gr mandli
100 gr kandovaného ovoce (pom. kury)
tuk na plech
40 gr másla na potřeni stoly
vanilkový cukr na posypáni

Popis:

Do misky dáme droždí, posypeme lžičkou v. c. , mícháme až se rozpustí, přidáme trochu mouky a vlaž. mléka. Kvásek necháme vykynout. Do mísy dáme mouku, cukr, sůl, kůru, muškát, promícháme a přidáme kvásek. Postupně zbylým mlékem promícháme v těsto a teprve pak přidáme změklé máslo. Vypracujeme středně tuhé těsto (o něco řidší než na vánočku). Do těsta přidáme rozinky, krájené mandle a kandované ovoce a ještě propracujeme. Necháme asi 2 hodiny kynout, opět promícháme a necháme asi 30 – 50 minut kynout. Pak těsto vyklopíme na tukem potřený plech a utvoříme tvar podobný šišce chleba, na jedné straně vytvoříme rukou žlábek, typický pro tvar štoly (těsto můžeme píchnout). Necháme opět krátce kynout a pak ji pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 50 – 60 minut. Upečenou ještě horkou štolu ihned potřeme rozpuštěným máslem a bohatě posypeme moučkovým a vanilkovým cukrem.
Velmi dobře chutná, když se štola nechá několik dnů odležet (asi 3 dny před svátky upéct)


Jít na recept Drážďanská Vánoční štola >>