| Hromadné emaily | Pletení | Rybář | Počítej Kalorie | Formuláře ZDARMA | Snadné hubnutí | Email šablony | Domácí účto | EET Účtenky | DWN.cz | Omalovánky | FormOffice | Recepty doma | Zbrojní průkaz | Formuláře na PC |
|
| ||||||||
Domácky upečený chleba | ||||||||
| ||||||||
Ingredience: 1 kg žitné mouky (nebo obyčejná hladká) | ||||||||
Popis: Připravíme kvásek smícháním droždí s vodou. Do 3/4 kg mouky přidáme sůl, kmín, ocet, vodu a zakvašený kvásek a vše dobře propracujeme vařechou. Na těsto nasypeme zbytek (1/4 kg) mouky, dobře je prohněteme a přitom s tím fest boucháme. Připravíme si pekáč, který podsypeme nasucho moukou a na něj vložíme šišku těsta. Uděláme na šišce tři křížky a necháme ještě vykynout. Pak upečeme. Troubu rozpečeme na plný prdy a dáme to tam na deset minut. Pak šišku na plechu vytáhneme, pomašlujeme osolenou vodou. Troubu stáhneme a necháme dopéci 50 až 60 minut. Eventuelně můžeme pomašlovat bochníček ještě mezi tím. Je-li hotovo, necháme chvíli ochladnout, neboť horký se to žrát nemá. Chutná velmi dobře. |