| Omalovánky | Domácí účto | DWN.cz | Email šablony | EET Účtenky | Zbrojní průkaz | Formuláře ZDARMA | Počítej Kalorie | Formuláře na PC | Rybář | Recepty doma | Snadné hubnutí | Pletení | FormOffice | Hromadné emaily |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Dědův guláš


Doba přípravy:
Počet porcí:
Autor:
Přidáno/změněno:16.12.2009

Ingredience:

hovězí maso min.500g
cibule min.do 50% hmotnosti masa
anglická slanina min.150g
směs koření Maďarský guláš 1 sáček na 500g masa
brambory min. 2 středně velké na 500g masa
polévková kostka Vitana min. 1 ks na 500 g masa
-lze přidat ještě na proužky nakrájené papriky (ne moc a ne pálivé, doporučená směs koření je jako břitva!) a asi zarovnanou lžičku krystalového cukru

Popis:

Maso, anglickou slaninu a brambory nakrajíme na kostky, cibuli na hrubo. Do tlakového hrnce nalejeme olivový olej, tolik aby hladina byla asi 0,3 - 0,5 cm vysoká. Zasypeme směsí koření Maďarský guláš, nadrobíme polévkovou kostku a ještě za studena všechno promícháme. Přilijeme olivový olej, tolik, aby bylo alespoň pokryté dno. NESOLÍME A NEPODLÉVÁME VODOU !!! Tlakový hrnec uzavřeme a dáme na plotnu nebo plynový hořák. Je nutno snížit příkon nebo plamen na minimum od okamžiku, kdy je v hrnci tlak tak vysoký, že začíná unikat pára a od té chvíle dusit cca 20-30 min. podle kvality masa (zlátá střední cesta: 25 min.)
Pokud se rozhodnete pro variantu s paprikami a cukrem, pak po cca 15 minutách odstavte, nechejte vychladnout, rovnoměrně navršte proužky papriky a rozsypejte lžičku cukru. Hrnec uzavřete a dokončete tepelnou úpravu - viz celkový čas výše.
Máte-li pak už hotovo, hrnec opět schládl a lze bez úrazu odejmout poklici, ochutnejte šťávu, v případě potřeby dochuťte, nebo teprve teď i opatrně přisolte.
Chcete-li víc šťávy, přilejte vodu, znovu uveďte do varu. Zahustěte nebo nezahušťujte. Osvědčený způsob zahuštění je HOTOVÁ TMAVÁ JÍŠKA KNOR (ostatní mě zklamaly.


Jít na recept Dědův guláš >>