Ingredience:
1 hovězí frikando (i zadní)
50 dkg cibule
10 dkg česneku
10 dkg petržele
2 mrkve
20 dkg sušené slaniny, já dal uzený bok.
20 dkg sušených švestek
1/2 l červeného vína
1/2 l vína Prošek - nebo jiného našeho sladkého dezertního vína
event. čínského vína
0,5 dcl vinného octa
koření:
ostřejší hořčice
bobkový list
rozmarýn
citron
celý pepř
bazalka
vegeta
hřebíček
muškátový oříšek
sůl, cukr
|
Popis:
Hovězí maso se marinuje ve směsi octa, vody, bobkového listu, rozmarýnu, citronu, 1 mrkve, petržele, česneku, celého pepře a bazalky 24 hodin.
Poté se vyndá z marinády, prošpikuje se slaninou a mrkví, potře hořčicí, podlije vodou a dá se péci do trouby do červena (speče se poměrně dost).
Zatím do hrnce dáme dusit červenou cibuli, česnek, petržel a 1 mrkev. Maso vyndáme z trouby, do dušené cibule dáme vypečenou šťávu, dále dodáme víno, vodu, ocet(já použil vodu, v které se maso marinovalo) a koření (vegetu, hřebíček, muškátový oříšek, bazalku, pepř a sůl).
Když se to provaří, propasírovat nebo rozmixovat, přidáme maso a na konci přidáme Prošek (nebo jiné sladké bílé víno), švestky a dle potřeby cukr. Provaříme.
Pak maso znova vyndáme ven a necháme vychladit a krájíme na plátky.
Před podáváním prohřejeme.
Ve finále to vypadá asi jako roštěná na houbách špikovaná mrkvičkou a špekem a místo houbiček jsou v tmavě hnědé šťávě kousky švestek. Chuťově bych to možná mohla přirovnat malinko ke svíčkové bez smetany :), je to nasládlé a pikantní zároveň, lehce kyselkavé po vinném octu a voní to bylinkami. Sušené švestky tomu dodávají také velmi zvláštní chuť.
V Chorvatsku podávají s bramborovými noky - umím si to představit s bramborovým knedlíkem : my jsme měli kynutý knedlík a prostě bomba.
|