Ingredience:
12 lžic másla (1lžíce = 15g) nakrájeného na kousky, pokojové teploty + na vymazání formy
225 g hořko-sladké čokolády, nakrájené na malé kousky
112g mléčné čokolády, nakrájené na kousky
170ml + 2 lžíce jemného, krystalového cukru
5 velkých žloutků
5 velkých bílků
2 lžíce polohrubé mouky
|
Popis:
Rozehřát troubu na 160°C. Vymazat 20cm dortovou formu a dát stranou.
Vložit obě čokolády do ohnivzdorné velké misky a položit misku nad pomalu vařící vodu. Až je čokoláda úplně rozpuštěná, přidat cukr a máslo a míchat, až je vše dobře spojeno (nikdy nevařit). Sejmout z ohně a zamíchat dovnitř žloutky jeden po druhém.
Vložit bílky do mísy a našlehat je, potom přidat mouku a dobře ji zašlehat tak, aby bílky byly tuhé, ale na suché.
Vložit 1/3 bílků do čokolády a rychle dobře promíchat. Potom lehce vložit zbytek bílků do čokolády.
Nalít směs do připravené formy a péct, až je těsto pružné, ale ještě měkké uprostřed. Asi 40min. Nechat zchladit ve formě na mřížce po 1 hodinu. Přikrýt plastickým filmem a uschovat do chladničky, alespoň přes noc. Vyjmout z chladničky 1 hodinu před podáváním. Vyklopit dortík na talíř.
|