| Hromadné emaily | Email šablony | Počítej Kalorie | Formuláře na PC | DWN.cz | Recepty doma | Pletení | Omalovánky | FormOffice | Snadné hubnutí | Domácí účto | Zbrojní průkaz | Rybář | EET Účtenky | Formuláře ZDARMA |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Chléb od Jana


Doba přípravy:02:30
Počet porcí:
Autor:
Přidáno/změněno:30.6.2015

Ingredience:

hladká mouka
sůl
kmín (drcený i celý)
sůl
dvě kostky kvasnic
ocet
cukr
voda (mléko)

Popis:

Založíme kvásek - rozmícháme dvě kostky kvasnic ve vlažné vodě se dvěma lžičkami cukru (cca ve 2dcl sklenici) a necháme trochu pracovat. Mouku vysypeme do mísy, přidáme drcený kmín a dvě lžíce octa. Až kvásek začne pracovat přidáme jej k mouce a uhněteme těsto, to dotváříme přiléváním vody, nebo mléka. Poté těsto necháme nakynout.
Mezitím si připravíme plech - vysypeme jej moukou. Pokud použijeme pečící papír i na něj rozprášíme mouku. Dáme si rozehřát troubu na 200 stupňů. Dále si připravíme silný solný roztok. (Rozmícháme sůl ve vodě.)
Jakmile těsto vykyne dáme jej na plech, posypeme celým kmínem dle libosti a vložíme do trouby. Nezapomeňme chléb naříznout, aby neprasknul, kde nechceme. Po cca 20 minutách otevřeme troubu a kůrku chleba potřeme připravenou vodou se solí, aby se nám udělala pěkná kůrka a stáhneme troubu na 150 stupňů. Za dalších dvacet minut chléb opět potřeme vodou se solí a dáme ještě na posledních dvacet minut do trouby stále na 150 stupňů.
Po hodině pečení by měl být chléb hotový. Můžeme vyzkoušet, tak že zapíchneme špejli do chleba a pokud na ní nezůstane syrové těsto, tak se dílo podařilo.
Chléb můžeme udělat bramborový, přidáním strouhaných brambor do těsta, nebo česnekový s lisovaným česnekem - dobrovolnosti se meze nekladou. Přeji dobrou chuť.


Jít na recept Chléb od Jana >>