Ingredience:
brambory, množství do papiňáku :)
buřty či salám něbo něco takového, asi tak jako brambor
jedna cibule
sůl, pepř, paprika
olej nebo tuk,
mouka na zahuštění a nebo hotová jíška (je lepší)
|
Popis:
Brambory se oloupou a nakrájí na kostičky.
Buřtíky se oloupou, nakrájí na kostičky a hlídá se aby nějaké zbyly.
Cibule se nakrájí nebo rozseká dle libosti.
V hrnci se rozpálí troška tuku či oleje. Přidá se nakrájená cibulka a osmahne se až zesklovatí. Mezi tím se přidají kostičky buřtíků a a všechno se to nechá hezky udělat do „zlatova". Potom se udělá troška místa a na tuku zpěníme mletou papriku. A pak rychle přidáme hrneček vody. Když se prošvihne vhodný okamžik tak paprika zhořkne a není pak ale vůbec dobré.
Nyní, již bez rychlosti, se hrnec částečně doplní vodou, přidají se brambory a potom ještě tolik vody aby bylo všechno potopené. Po přidání koření podle chuti a nálady se hrnec zavíčkuje a nechá se přijít k varu. Obsah se vaří 6-7 minutek.
Po odpuštění páry a otevření hrnce se znovu zapálí plyn či zapne plotýnka a přidá se buď hotová jíška a nebo v mouka rozmíchaná ve vodě. Dává se asi tak dvě hrstičky na hrneček. Tak nějak od oka :)
Necháme obsah přejít varem a dobře promícháme.
Podáváme nejlépe ještě teplé ale ne rovnou z hrnce, ono je to moc horké. A když se hotové dílko posype nasekanou nebo nastříhanou petrželkou je to pastva i pro oči :)
Buřtguláš je na světě :) Mňam :)
|