Popis:
Uvaříme čistý hovězí vývar, maso vyjmeme, pokrájíme a nakonec přidáme do polévky.
Příprava náplně do polévky:
Veškerou zeleninu pokrájíme na úhledné kousky, kopr a cibuli najemno, brambory na větší kousky, rajčata dobře rozmixujeme (kdo nesnáší jadérka může přepasírovat). Vejce uvaříme natvrdo a pokrájíme na větší kousky.
Na másle zesklovatíme cibuli, pak přidáme mrkev, petržel a celer a necháme chvíli dusit. Spolu s ostatní zeleninou a rozmixovanými rajčaty ji pak dáme do vývaru a uvaříme do poloměkka. Pak přidáme brambory, osolíme a dovaříme. Nakonec přidáme maso z vývaru, kopr rozkrájená vejce. Polévka má být mírně nakyslá, proto můžeme přidat trochu octa. Před podáním polévky dáme na talíř 2-3 lžíce šlehačky (smetany.
K boršči patří neodmyslitelně pirohy.
Připravíme si těsto jen z polohrubé mouky, mléka, kvásnic a trochu soli. Necháme ho vykynou , pak vykrujujeme kousky těsta, které naplníme ádivkou, zabalíme, hodně rozmáčkneme a upravíme do tvaru pirožků (oválky). Necháme vykynout a před smažením na pánvi je je ještě jednou zmáčkneme. Po usmažení pirožky dáme na ubrousek, abychom se zbavili přebytečného tuku.
Náplň do piržků si připravíme:
pokrájenou větší cibuli zpěníme přidáme sekanou, kterou podusíme, přidáme sůl, pepř a nakonec zahustíme vejci. Pokud nám náplň zbude přidáme ji do polévky.
Příprava tohoto pokrmu je dosti náročná, ale kdo tento boršč ochutnal spolu s pirohy! nedá na toto jídlo dopustit. Je to snad jediný recept bez červené řepy, je původní, dovezený mojí tchýní přímo z Armaviru.
V naší rodině a už i u přátel, kteří tento recept převzali se borš jí v soboru i neděli a v neděli se dělá nová várka pirohů. Jedná se o polévku i hlavní jídlo, nic víc se již nevaří. K polévce se jedí 3 a větší jedlíci až 6 pirohů. Ty jsou výborné i samostatně i postudenu. Dobrou chuť!
|