| Počítej Kalorie | EET Účtenky | Snadné hubnutí | Formuláře na PC | Hromadné emaily | Zbrojní průkaz | FormOffice | Formuláře ZDARMA | Recepty doma | Omalovánky | Domácí účto | Pletení | Email šablony | Rybář | DWN.cz |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Berlinska vanocni stola


Doba přípravy:
Počet porcí:
Autor:
Přidáno/změněno:5.4.2010

Ingredience:

350g rozinek
150 g mandlí
80g citronátu nebo kandovaného ovoce
10 lžic rumu
500 g prosáté polohrubé mouky
50 g kvasnic
75 g moučkového cukru
jedna osmina litru mléka
250 g másla
sůl
citrónová kůra z 1 citrónu
80 g másla na potření
moučkový cukr na posypání štoly
trochu tuku na plech.

Popis:

Rozinky přebereme, propláchneme a vysušíme. Mandle spaříme, sloupneme a nakrájíme na plátky. Citronát nebo kandované ovoce nakrájíme na drobné kostičky. Vše dáme do misky, pokapeme rumem a promícháme.
Nyní do mísy dáme kvasnice, posypeme je lžičkou cukru a vařečkou mícháme.. až se kvasnice rozpustí. K tomu přidáme 80 g mouky, polovinu vlahého mléka a vše rozmícháme v řidší kvásek. který posypeme trochou mouky, přikryjeme ubrouskem a necháme na teplém místě zkynout.
Do velké mísy nasypeme zbylou mouku, přidáme k ní zbylý cukr, sůl, nastrouhanou citrónovou kůru, dobře promícháme, pak do středu mouky uděláme důlek, do něhož dáme zkynutý kvásek. Postupně zbylým vlahým mlékem promícháme vše v těsto a pak teprve přimícháme změklé, ne zcela rozpuštěné máslo. Vařečkou zpracováváme středně tuhé těsto. Když je těsto dobře vypracované, lesklé, nelepí se na vařečku a tvoři bublinky, přidáme k němu připravené rozinky, mandle, citronát nebo kandované ovoce a ještě propracujeme, aby se všechny součásti do těsta stejnoměrně zapracovaly. (Ne však déle než je třeba, protože by těsto zešedlo.) Hotové těsto poprášíme trochou mouky. přikryjeme ubrouskem a necháme asi 2 hodiny na \'mírně teplém místě kynout. Vykynuté těsto promícháme znovu vařečkou a necháme je opět asi 30 minut kynout. Pak těsto vyklopíme na tukem potřený plech a utvoříme tvar podobný šišce chleba. Na jedné podélné straně vytvoříme rukou žlábek, který je typický pro tvar štoly. Tvar štoly získáme také tím, že těsto upravené do tvaru oválu podélně přehneme, čímž se utvoří požadovaný žlábek. Připravenou štolu necháme opět krátce kynout a pak ji pečeme v předem vyhřáté, středně horké troubě (175 stupňů Celsia) 50 až 60 minut.. Upečenou, ještě horkou štolu ihned potřeme rozpuštěným máslem a bohatě sypeme moučkovým cukrem. Zvlášť výborně štola chutná, když se nechá několik dni odležet.


Jít na recept Berlinska vanocni stola >>