| EET Účtenky | Hromadné emaily | Formuláře na PC | Formuláře ZDARMA | Recepty doma | DWN.cz | Rybář | Pletení | Počítej Kalorie | FormOffice | Domácí účto | Omalovánky | Snadné hubnutí | Email šablony | Zbrojní průkaz |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Balkánská sarma


Doba přípravy:01:30
Počet porcí:4
Autor:
Přidáno/změněno:3.1.2015

Ingredience:

listy z nakládaného kysaného zelí (celé hlávky) nebo velké listy vinné révy
500 g mletého masa
250 g rýže
2-3 cibule
olej
mletá paprika
sůl
pepř
saturejka
do vinných listů patří ještě 2 rajčata pokrájená na drobno a petrželka

Popis:

Na oleji osmahneme cibulku do zlatova, přidáme mleté maso a smažíme, než se vypaří šťáva. Pak přidáme rýži (necháme ji zesklovatět). Přimícháme koření, přilijeme 1/2 l vody, necháme zavařit a odstavíme, než se vsákne voda.
Mezitím připravíme listy - zavineme masovou směsí a pečeme v troubě podlité vodou. Dáváme přikryté do vyhřáté trouby, ze začátku na 15 minut při 230 °C, pak na 180 °C. Pečeme mírně přes hodinu, záleží také na velikosti. Dají se uvařit i v hrnci, já osobně dávám přednost pečení v troubě.
Vinné listy se musí předem nechat přejít varem v osolené vodě, jinak je postup stejný, jen do masové směsi přidáváme namletá nebo na drobno pokrájená rajčata a petrželku. Jsou dříve hotové, většinou stačí 50 minut, pak je zalejeme směsí rozkvedlaného vajíčka ve 200 ml jogurtu a dopečeme ještě 5 minut. Takhle se dělají hlavně v Řecku.
V Turecku je dostanete bez zálivky, jogurt se podává zvlášť.
V Makedonii někde dostanete k tomu rajskou omáčku ochucenou česnekem. Lze to udělat i z listů cukrové řepy jako nahrážka. Listy se předem nechají přejít varem v osolené vodě s troškou octa.


Jít na recept Balkánská sarma >>