| Email šablony | DWN.cz | Snadné hubnutí | EET Účtenky | Hromadné emaily | Domácí účto | FormOffice | Rybář | Počítej Kalorie | Pletení | Formuláře na PC | Omalovánky | Recepty doma | Formuláře ZDARMA | Zbrojní průkaz |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Babiččiny polenské pouťové mrkvánky


Doba přípravy:01:30
Počet porcí:
Autor:
Přidáno/změněno:3.1.2015

Ingredience:

1 kg mouky – 60 dkg polohrubé výběrové a 40 dkg hladké
20 dkg másla a 1 lžíce sádla – těsto je křehčí
20 dkg cukru
3 žloutky
5 až 7 dkg kvasnic
sůl
asi 50 celých nebo rozemletých fenyklů
mléko dle potřeby

Popis:

Jako náplň se do mrkvanů použije strouhaná mrkev (na toto množství těsta asi 1,5 kg mrkve), které se upraví takto :
Do jemně rozstrouhané mrkve dáme asi čtvrt kg cukru krystalu, 1 vanilkový cukr a asi 50 celých nebo rozemletých fenyklů. Dusíme na 10 dkg másla 5 – 10 minut. Udušenou mrkev necháme vychladit. Ustojí-li se v mrkvi šťáva, po lehkém pomačkání ji slijeme, aby nebyla mrkvová náplň příliš řídká.

Z vykynutého těsta vykrájíme bochánky, které uvnitř naplníme mrkví. Na plech dáváme řídce, aby se nespekly – podle velikosti plechu 3x4 nebo 4x5. Bochánky podmastíme, pak lehce zmáčkneme. Okraje pomastíme, vršek potřeme zbylým bílkem a posypeme celým mákem.

Upečené a vychladlé mrkvany potřeme na posypaném vršku přehřátým nebo napůl rozpuštěným máslem (aby nestékalo) a posypeme hojně moučkovým cukrem s přimíchaným vanilkovým cukrem.
Z této dávky dostaneme zhruba 50 mrkvanů


Jít na recept Babiččiny polenské pouťové mrkvánky >>