| Pletení | Domácí účto | Rybář | Snadné hubnutí | Omalovánky | Formuláře ZDARMA | Email šablony | FormOffice | Zbrojní průkaz | Počítej Kalorie | Formuláře na PC | EET Účtenky | DWN.cz | Recepty doma | Hromadné emaily |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Babiččin sváteční štrůdl


Doba přípravy:01:00
Počet porcí:
Autor:
Přidáno/změněno:11.9.2014

Ingredience:

200 g hladké mouky
150 g tuku (Héra)
1 vejce
1/8 l vlažné vody
1 kg jablek
strouhanka
sůl
ocet
3 lžičky skořice
3 lžíce cukru krupice
50 g hrozinek
hrst jader vlašských ořechů

Popis:

Tuk rozpustíme (nesmí vařít!).
Do 1/8 l vlažné vody vyklepneme vejce, přidáme špetku soli, pár kapek octa, lžíci rozpuštěného tuku, zamícháme, vlejeme do mísy s moukou, promícháme, vyklopíme na vál a vypracováváme těsto, aby bylo hladké a nelepivé. Vypracované těsto podsypeme moukou a přiklopíme nahřátým kastrolkem.
Zatím co těsto odpočívá oloupeme jablka, zbavíme je jadřinců a nastrouháme na hrubém struhadle. Hrozinky opereme teplou vodou a necháme okapat na sítku. Jádra ořechů nakrájíme na kousky. Tři lžíce strouhanky osmahneme na lžíci tuku.
Těsto rozkrojíme na tři kusy. Každý kus vyválíme na tenký obdélníkový plát. Na vzdálenější 2/3 plátu rozsypeme lžíci opražené strouhanky, 1/3 strouhaných jablek, posypeme lžičkou skořice, lžící krupicového cukru, 1/3 opraných hrozinek, 1/3 krájených ořechů a polejeme lžící rozpuštěného tuku. Takto připravený plát zbalíme od naplněného konce, položíme na vymaštěný plech a pomastíme po povrchu zbytkem tuku.
Pečeme 25 minut ve vyhřáté troubě na 220 stupňů.


Jít na recept Babiččin sváteční štrůdl >>