| DWN.cz | Počítej Kalorie | Formuláře ZDARMA | Rybář | Zbrojní průkaz | Recepty doma | Domácí účto | Pletení | EET Účtenky | Omalovánky | Formuláře na PC | Snadné hubnutí | Email šablony | Hromadné emaily | FormOffice |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Arménský medový dort (medovník)


Doba přípravy:00:30
Počet porcí:1
Autor:
Přidáno/změněno:21.6.2009

Ingredience:

krém:
plechovka slazeného kondenzovaného mléka
1 máslo
1 vanilkový cukr
suroviny na výrobu těsta:
200 g másla
hrnek krystalového cukru
3-4 polévkové lžíce medu
4 celá vejce
1 lžička jedlé sody
mouka podle potřeby

Popis:

tradiční arménské a ukrajinské medovníky
pracovní postup:
nejprve se všechny suroviny na těsto smíchají dohromady na vále, mouka se přidává podle toho aby těsto nelepilo, ale dalo se válet válečkem na placky velikosti plechu na pečení asi 1 cm vysoké.
placky se válí na pečícím papíře namazaném máslem.
na celý dort je třeba udělat celkem 4 placky + jednu menší, která se nakonec rozdrobí na ozdobu. pečou se v troubě vyhřáté na maximum, cca 250 stupňů, přibližně 3-4 minuty a před dalším použitím musí vychladnout.

dále je třeba vyrobit krém, kterým se budou placky slepovat. celá neotevřená plechovka slazeného kondenzovaného mléka se vaří ponořená 2 hodiny v hrnci s vodou, mléko tím zkaramelizuje a nechá se vychladnout. do šlehací mísy vložíme celé máslo v pokojové teplotě, vanilkový cukr a zkaramelizované mléko a šlehačem vyšleháme na hustý krém. krém postupně mažeme na vychladlé placky, vznikne dort, který bude mít 4 vrstvy střídajících se placek s krémem, poslední vrstvu tvoří krém, na který se sype rozdrobená pátá menší placka, může se míchat s mletými ořechy.
Dort se nechá den uležet v chladničce a podává se nakrájený na čtverce či kosočtverce.
pomůcky:
ruční elektrický šlehač
šlehací mísa
nůž
gumová nebo plastová stěrka na roztírání krému
otvírák na konzervy
vařečka
váleček
vál
pečící papír
pečící plech
mašlovačka


Jít na recept Arménský medový dort (medovník) >>