Popis:
tradiční arménské a ukrajinské medovníky
pracovní postup:
nejprve se všechny suroviny na těsto smíchají dohromady na vále, mouka se přidává podle toho aby těsto nelepilo, ale dalo se válet válečkem na placky velikosti plechu na pečení asi 1 cm vysoké.
placky se válí na pečícím papíře namazaném máslem.
na celý dort je třeba udělat celkem 4 placky + jednu menší, která se nakonec rozdrobí na ozdobu. pečou se v troubě vyhřáté na maximum, cca 250 stupňů, přibližně 3-4 minuty a před dalším použitím musí vychladnout.
dále je třeba vyrobit krém, kterým se budou placky slepovat. celá neotevřená plechovka slazeného kondenzovaného mléka se vaří ponořená 2 hodiny v hrnci s vodou, mléko tím zkaramelizuje a nechá se vychladnout. do šlehací mísy vložíme celé máslo v pokojové teplotě, vanilkový cukr a zkaramelizované mléko a šlehačem vyšleháme na hustý krém. krém postupně mažeme na vychladlé placky, vznikne dort, který bude mít 4 vrstvy střídajících se placek s krémem, poslední vrstvu tvoří krém, na který se sype rozdrobená pátá menší placka, může se míchat s mletými ořechy.
Dort se nechá den uležet v chladničce a podává se nakrájený na čtverce či kosočtverce.
pomůcky:
ruční elektrický šlehač
šlehací mísa
nůž
gumová nebo plastová stěrka na roztírání krému
otvírák na konzervy
vařečka
váleček
vál
pečící papír
pečící plech
mašlovačka
|