Ingredience:
250 g másla,
250 g práškového cukru,
5 vajec,
šťáva a nastrouhaná kůra z 1 citronu,
2 cl rumu,
250 g polohrubé mouky,
1/2 čajové lžičky mleté skořice,
na špičku nože strouhaný muškátový oříšek,
150 g nasekaných kandovaných třešní,
800 g rozinek ( z toho 400 g korintek),
100 g jemně nasekaného citronátu,
100 g oranžátu,
50 g nasekaných mandlí,
máslo na vymazání formy
Poleva:
500 g práškového cukru,
2 - 3 bílky,
1 čajová lžička citronové šťávy,
na ozdobu: různá cukrátka
|
Popis:
Formu vymažeme máslem. Troubu vyhřejeme na 180 stupňů.
Máslo s práškovým cukrem utřeme do pěny, po jednom přimícháme vejce, potom citronovou šťávu, citronovou kůru a rum. Přidáme jednu až dvě polévkové lžíce mouky, zamícháme a přidáme zbylou mouku, skořici, muškátový oříšek, kandované třešně, oprané a odkapané rozinky, citronát, oranžát a mandle.
Naplníme těstem dortovou formu, urovnáme povrch - nejlépe cukrářskou kartou - a pečeme 1 a 1/2 hodiny na druhé příčce odspodu. Než definitivně vyndáme korpus z trouby, přesvědčíme se špejlí jestli je dokonale upečený. Je-li třeba, vrátíme korpus do trouby a ještě několik minut necháme péct. Upečený korpus přendáme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout.
Poleva:
Prosijeme práškový cukr a třeme s bílky a citronovou šťávou na hustou polevu. Polevou potřeme boky a povrch dortu. Zbylou polevou naplníme cukrářský sáček s malým hvězdicovitým tvořítkem a ještě ji dáme do malého kornoutku z pergamenového papíru a různě nazdobíme a nakonec narovnáme barevná cukrátka.
Anglický svatební dort je nejchutnější, když je správně uleželý. Pokud možno upečeme korpus 14 dnů před slavnostní událostí. Zabalíme do alobalu a uložíme do chladna. Polevu a cukrátky ho nazdobíme až před podáváním.
Když korpus dobře zabalíme, vydrží až celý rok. V Anglii je zvykem, že kousek takového svatebního dortu se zabalí a schová až do křtin prvního dítěte.
|